Mashkar Kehilot projekt januári találkozója: közös projekttervezés

_DSC0113b

A projekt keretében képzéseket tartunk roma, zsidó, és nem roma/zsidó résztvevők számára. A képzések célja megismerkedni egymással, erősíteni a közösségek közti összefogást, közösen fellépni az antiszemitizmus és cigányellenesség ellen, illetve támogatni a résztvevőket a saját projektötleteik megvalósításában.

Az első képzés decemberben valósult meg: http://phirenamenca.eu/mashkar-kehilot-project-elso-talalkozo-decemberben-first-meeting-in-december/

A második képzést januárban tartottuk, erről olvashatjátok két résztvevő beszámolóját:

_DSC0075

Eltelt két hónap az első alkalom óta, de az emlékek egy pillanatra sem lett homályosak. Az a decemberi 2-3 nap kinyitotta a szemem, és ha nem is lettem aktívabb a világ jobbítása terén, de valamennyivel tisztábban láttam. Kiléptem a pesti kis buborékból. Izgatottan vártam, hogy mi lesz a következő hétvégén. A projekt hétvégén, amikor tényleg valamit tenni fogunk. A 3 napos program egy kora esti szombatfogadással kezdődött. A roma résztvevők nagy része most látott életében zsidó szertartást először. Én pedig most láthattam az egész szertartást egy külsős szemével, mindenki tanult valamit. Tomi bevezetést tartott a szombatfogadáshoz, megtudtuk, hogy van-e élet a zsidó halál után (nincs),, és hogy a zsinagóga-e a zsidó templom (nem). A legfontosabb számomra azonban az az eddig nem ismert tény, hogy a Csillag születik egyik versenyzője az OszeSalom-mal jutott az 5. helyig, ami annyira pikáns és gyönyörű információ volt, hogy azóta sem néztem utána, hogy tényleg így van-e. A daloló résztvevő nem tudta mit is énekel pontosan, most már tudja, én pedig nem tudtam, hogy ez a szöveg, dal a kis zsidó szubkultúrán kívül bármerre is eljutott, most már tudom. A szombat reggelt ráhangolóddással kezdtük, játékok, zene, reggeli. Utána már csak a neheze volt hátra. Felépíteni a semmiből a projektjeinket. Kaptunk kis segítséget azzal kapcsolatban, hogyan is kezdjünk neki, hogyan osszuk be a lépéseinket, de nagyjából egyedül maradtunk ettől a ponttól. Minden csapat kapott egy mentort és rengeteg időt, hogy megtöltsön ötletekkel egy üres lapot. Az ötletek megszülettek, lesz cigány havi lap, a bátonyterenyeiek felfrissítik a helyiek szombatjait, a pécsiek roma holokausztról fognak oktatni középiskolásokat, mi pedig cigánysábeszt szervezünk a Mózes házba, létrehozunk egy valóságshow blogot a RISE segítségével, a felsőoktatás népszerűsítésére. A következő két hónap feladata, hogy mindezeket véghezvigyük, és hogy segítsünk egymásnak abban, hogy mindegyik feladat, mindegyik projekt elérje a hétvégén kitűzött célját.

Rosner Dániel

 

Sziasztok!

_DSC0053

Egy igen érdekes rendezvényről tartok nektek beszámolót. A Phiren Amenca programjáról. Erre az eseményre Nyizsnyik Benjámin ( RISE elnök ) hívta fel a figyelmemet, hogy semmiféleképpen ne hagyjam ki, mert nagyon tanulságos, és kifizetődő lesz. 2017. Január 27-én pénteken indultunk Nógrád megyéből Budapestre. Még a megérkezési napon, azaz pénteken elmentünk egy zsinagógába, ahol zsidó vallású emberek tartották az istentiszteletüket, és mi ezen résztvettünk, egy teljesen más vallású, kultúrájú, hagyományokkal rendelkező épületben. Lehet, hogy ez sok embernek nem jelent semmit, de én ezt úgy éltem meg, hogy ilyenen még sosem vettem részt, és épp ezért különleges! Péntek este volt még egy vacsora egy nagyon elegáns étteremben, ahol díjmentesen étkeztünk, mert a Phiren Amenca finanszírozta mindenkinek, aki a programban részt vett. A szállásunk egy nagyon jó budapesti hostelben volt, aminek a közelében nagyon jó bárok és egyéb remek intézmények voltak. A szombati nap az nagyon sok izgalmas programot tartogatott számunkra. Kezdésként a reggeli egy svédasztalos reggeli volt. Eleinte egy kerekasztal beszélgetésnek indult, ahol mindenki bemutatkozott, és közösen beszélgettünk számos témákról, majd kisebb csoportokba rendeződtünk, ahol többnyire (kevésbé) ismeretlen személyekkel kellett együtt dolgoznunk. Ennek az egész programnak számomra 2 célja volt. Az első, ami eleve a rendezvény érdeke, és célja volt, hogy a diszkrimináció kezelése, és az ismerkedés volt. Vasárnap ebéd után ért véget a program egy nagyon színvonalas étteremben. Személyesen azt tudom mondani, hogy ajánlom mindenkinek, mert csak a hasznotokra válhat. Én nagyon jól éreztem magam ezen a rendezvényen, és szerintem mindenki nevében eltudom ezt mondani. A hétvége produktumaiként minden csoport kitalálta, hogy milyen projektet fog megvalósítani. Jobbnál jobb ötletek születtek, melyek mind az előítéletek csökkentését célozzák. Ezekhez nagyban hozzájárultak az ugyancsak a hétvége során megtanult projektmenedzsment eszközök, tervezési szemléletek. Nagy lelkesedéssel és örömmel vetjük bele magunkat a megvalósításba, nagyon várjuk, hogy elkészüljön a munkánk.

Vidák István