Phiren Amenca

Dik I na Bistar – Nézd és ne feledd!

plakat - phiren amenca 

Sajtóközlemény

A vészkorszakban elpusztított embertársainkra emlékezve Európa egyik legnagyobb ifjúsági roma szervezete, a Phiren Amenca Nemzetközi Hálózat, a ternYpe – Nemzetközi Roma Ifjúsági Hálózattal közös szervezésben nemzetközi megemlékezést tart a roma népirtás 72. évfordulója alkalmából Krakkóban és Auschwitz-Birkenauban. A 2016. augusztus 1. és augusztus 6. között tartandó, Dik I na Bistar (Nézd és ne feledd!) jelszó alatt szervezett rendezvénysorozat keretében tematikus konferenciákkal, majd a roma holokauszt nemzetközi emléknapján, augusztus 2-án délben, a birkenaui lágerben lévő roma holokauszt emlékmű előtti koszorúzással hajtunk fejet az áldozatok emléke előtt. A rendezvénysorozaton Európa 17 országából több mint 500 roma és nem roma fiatal vesz részt az új generáció képviseletében. Magyarországról külön autóbusszal az ország különböző részeiről 55 tanuló, és a civil közéletben aktív szerepet vállaló fiatal utazik a rendezvénysorozatra és a megemlékezésre. A magyarországi delegáció autóbusza 2016. augusztus 1-jén, reggel 08.00-kor indul Lengyelországba a Blaha Lujza téri parkolóból. A magyarországi fiatalokkal utazik Forgács József „Bandi” roma holokauszt túlélő is. Az európai országokból érkező résztvevőknek tematikus workshopot és előadást tartanak neves szakértők és trénerek a roma népirtás, a holokauszt, az emberi jogok oktatásáról és a civil aktivizmussal kapcsolatban a Krakkói Pedagógiai Egyetemen. A rendezvénysorozat médiatámogatója a RomNet.hu.

A Balassi Intézet Lengyelországi Magyar Kulturális Évad programjának keretében és támogatásával a Romano Glaszo – Emberi Hang Művészeti Csoport, a magyar csoporttal részt vesz a rendezvény-sorozaton, kulturális programokon. A csoport amellett, hogy táncházat és koncertet is tart majd, bemutatja „A halálra táncoltatott lány” elnevezésű táncballadáját is, a krakkói Galicia Zsidó Múzeumban. A táncdráma méltó alapot ad a holokauszt megemlékezéshez. A zsidó, cigány és magyar zenék, népzenék segítségével minden, a balladából kiolvasható, lehetséges történést, viszonylatot megjelenít úgy, hogy egyértelművé válik a holokauszt az emberiség és az európai társadalmak tragédiája.

A megemlékezés-sorozat legfőbb eseménye a roma holokauszt nemzetközi emléknapján augusztus 2-án az egykori birkenaui lágerben, a volt cigány barakk területén lévő roma holokauszt emlékműve előtti főhajtás. Ez a megemlékezés, hasonlóan az elmúlt évek rendezvényeihez, amely kormányoktól és pártoktól független, a legnagyobb európai ifjúsági megemlékezés. Szervezetünk fontosnak tartja, hogy roma és nem roma fiatalok közösen megmutathassák önálló és valós arcukat, fejet hajtva a múlt előtt, képviselve a jelent és a jövőt. A megemlékezésen résztvevők hazatérve saját közösségeikben megosztják tapasztalataikat, elmesélik élményeiket, csökkentve a rasszizmust, az antiszemitizmust, küzdve ezzel is a szélsőségek erősödése ellen. Kiállásunkkal példát akarunk mutatni a jelennek, hogy egy erős identitáson alapuló jövőt építhessünk, ahol az emberi értékek és valós cselekedetek számítanak.

A Phiren Amenca és a ternYpe a roma holokauszt 70. évfordulóján, 2014-ben hasonló jellegű, egy héten át tartó megemlékezés-sorozatot tartott, amelyen Európa 20 országából több mint 1000 roma és nem roma fiatal vett részt. A két évvel ezelőtti megemlékezésre Magyarországról 130 fiatal utazott. A roma holokauszt 70. évfordulója alkalmából tartott európai roma fiatalok krakkói konferenciáján fogalmazódott meg az alábbi üzenet, amely mottója és vezérfonala a holokauszt emlékezetünknek, és közéleti küldetésünknek:

Mi vagyunk az utolsó generáció, akinek még valós, élő kapcsolata van a holokausztot túlélt emberekkel. Nekünk kell emlékeztetni a vészkorszak borzalmaira a felnövő ifjúságot, hogy az egyre erősödő idegengyűlölet, a rasszizmus és az antiszemitizmus ne kaphasson újra teret sem a közbeszédben, sem a politikai döntéshozatalban. A mi kötelességünk, hogy megőrizzük és továbbadjuk a szörnyűség emlékét az utókornak. A következő nemzedéket nekünk kell figyelmeztetnünk arra, hogy a kirekesztés, a szélsőséges ideológia, a diszkrimináció hová vezethet. Tanulnunk kell a múltból, és ennek tudatában kell figyelnünk a jelenre, hogy legyen, és lehessen jövőnk.

A krakkói konferencián megfogalmazott közös kiáltványban kértük az Európai Unió tagállamait, valamint az Európai Parlamentet, hogy a roma holokauszt évfordulóját, augusztus 2-át ismerjék el hivatalos emléknapként. Az EP 2015. április 15-én tartott plenáris ülésén határozatban mondta ki a második világháború alatti roma holokauszt történelmi tényét.

A budapesti székhelyű Phiren Amenca (Járj velünk) Európa 20 országában és Kanadában működő, roma és nem roma önkéntesek és önkéntes szervezetek hálózata, akik elkötelezettek a rasszizmus és az előítéletek leküzdése mellett. https://phirenamenca.eu/

A ternYpe Nemzetközi Roma Ifjúsági Hálózat olyan tenni vágyó fiatalok közössége, akik a kölcsönös tisztelet, együttműködés és az elfogadás szellemiségét képviselik. http://www.ternype.eu/

 

ML_logo_final_outline_v2-07sdvv ternype-color-300x131

Phiren Amenca Logo