Phiren Amenca

Dikh he Na Bister 2018 Jelentkezés – Nemzetközi Roma Holokauszt Megemlékezés Krakkóban és Auschwizt-Birkenauban 2018. július 30- augusztus 3.

Jelentkezés – Nemzetközi Roma Holokauszt Megemlékezés Krakkóban és Auschwizt-Birkenauban

2018. július 30- augusztus 3.website-banner2017-350x250

Jelentkezési határidő 2018 június 28.

Vegyél részt Te is “Dikh he Na Bister” (Nézd és ne feledd!) elnevezésű, nemzetközi roma holokauszt megemlékezésünkkel egybekötött ifjúsági rendezvényünkön Krakkóban és Auschwitz-Birkenauban!

A ternYpe Nemzetközi Ifjúsági Hálózat tagszervezetei és partnerei idén 250 fiatalt várnak Krakkóba, hogy idén is minél többen tanulhassanak a roma holokauszt történetéről, az Európában egyre terjedő cigányellenességről, szélsőséges nézetekről és közbeszédről, illetve hogy közös stratégiákat dolgozzanak ki mindezek megfékezésére. Augusztus 2-án, a roma holokauszt nemzetközi emléknapján pedig közösen róják le kegyeletüket az áldozatok emléke előtt Auschwitz-Birkenauban a hivatalos megemlékezésen.

 

Program:

  • A program 5 teljes napból áll: Oktatási műhelyekkel kezdődik – melyek munkacsoportokban valósulnak meg Krakkóban –, az Auschwitzi Múzeum meglátogatásával folytatódik, amit még egy nap műhelymunka követ, majd a csoport részt vesz augusztus 2.-án a hivatalos megemlékezésen Auschwitzban. Az utolsó napot ismét Krakkóban töltjük a program értékelésével és a tanulási folyamat lezásárásával.
  • Képzés: Célunk egy olyan oktatási folyamat felépítése, mely lehetőséget ad arra, hogy a résztvevők nemzetközi, vegyes, ám állandó csoportokban, halajanak végig a programon. Ez azt jelenti, hogy a résztvevők végig ugyanbban a csoportban maradnak. Minden csoportnak lesz egy facilitátora, aki megteremti a lehetőséget a holokausztról való tanulásra, valamint az emlélezés fontosságáról folyó párbeszédre és annak megvitatására, milyen szerepük van a fiataloknak a cigányellensség és a rasszizmus egyéb formái elleni jelenkori fellépésben.
  • Hivatalos megemlékezés: A fő megemlékezési ceremónia augusztus 2.-án lesz 11-12 óra körül a roma és szinto áldozatok birkenaui emlékművénél. Ezen kívül a csoportok a maguk is készülnek saját megemlékezéssel.
  • Találkozás holokauszt túlélőkkel: Találkozókat és beszélgetéseket szervezünk a túlélők és szemtanúk, valamint a jelenlévő fiatalok között.
  • Auschwitzi látogatás: Minen csoport együtt látogat el az Auschwitz-Birkenau Állami Múzeumba július 30.-án

krakkoprogram


Kik vehetnek részt?

Roma és nem roma aktivisták, ifjúsági vezetők, akik a roma közösségekben dolgoznak romákkal/ fiatalokkal. Olyan szervezetek tagjai, melyek az emlékezet, a holokauszt és az oktatás területén, a cigányellenesség, antiszemitizmus, rasszizmus leküzdésében aktív tevékenységet folytatnak.

Egyéb elvárások:

  • legyél motvált arra, hogy a romák és szintók ellen elkövetett népirtásról, valamint az emberi jogokról és a cigányellenesség leküzdéséről tanulj;
  • legyél motivált, hogy kompetenciáidat fejleszd a holokauszt-oktatás, antidiszkriminációs tevékenységek, emberi jogi oktatás és ifjúsági munka területén és nyitott arra, hogy tapasztalataidat megoszd a többi résztvevővel;
  • 18 és 30 év közötti életkor (kivételek külön elbíráslással lehetségesek);
  • a teljes programon részt tudj venni;
  • tudj angol vagy romani nyelven dolgozni, vagy szervezzétek meg a fordítást a magyarországi csoporton belül.

 

Költségek, részvételi díj/feltétel:

Az utazás költségeit (Budapest-Krakkó-Auschwitz-Budapest között) a Phiren Amenca magyarországi partnerei, a szállást és étkezést (Lengyelországban) pedig a ternYpe Nemzetközi Roma Ifjúsági Hálózat és tagszervezetei fedezik. Az utazás busszal történik Budapestől, ahová saját költségeden kell eljutnod.

 

Jelentkezés menete:

Amennyiben szeretnél részt venni rendezvényünkön, töltsd ki ezt a jelentkezési lapot: https://goo.gl/forms/2cAjMh9uTyrD4r9F3  2018. június 28.-ig.

Amennyiben kérdésed van a rendezvénnyel kapcsolatban, írj emailt B. Hábel Géza csoportvezetőnek a [email protected] címre.