Phiren Amenca

Főhajtás a holokauszt roma áldozatainak emléke előtt

A Phiren Amenca nemzetközi hálózat és az Élet Menete Alapítvány közös megemlékezésen hajtott fejet a vészkorszak roma áldozatainak emléke előtt augusztus 2-án, a roma holokauszt emléknapján Budapesten, a Vasúttörténeti parkban.

Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány elnöke nyitó beszédében kihangsúlyozta: a holokausztnak sajnos nagyon sok embertársunk volt az áldozata. Zsidók, cigányok, melegek, értelmi és mozgás sérültek, valamint politikai okokból is kerültek koncentrációs táborokba emberek. És mindez csak azért történt, mert egy rettenetes fajelméleti, kirekesztő és gyűlölködő propaganda ezt akarta, és terrorba tartotta vele egész Európát.”

1944. augusztus 2-án Auschwitz-Birkenauban több, mint 4300 romát, köztük nőket és gyerekeket gyilkoltak meg. Ezen a tragikus napon rájuk emlékezünk, és arra az 500 000 – 1,5 millió roma emberre, akiket a második világháború alatt táborokban, mezőkön és jelöletlen árkokban gyilkoltak meg Európában – mondta el Herfort Marietta, a Phiren Amenca igazgatója, Gordon Gábor gondolatait folytatva.

Kihangsúlyozta: “emlékeznünk kell arra, hogy egy kegyetlen rendszer, egy politikai ideológia hogyan és miért akart pusztán származásuk miatt véglegesen eltörölni, kiirtani emberi népcsoportokat (fajokat), vagy megsemmisíteni a másképpen gondolkodókat. Személyes felelősségünk és feladatunk mindannyiunknak, hogy szembe szálljunk mindenféle elnyomásra, kirekesztésre törekvő ideológiával, megbélyegzéssel, ami ma, 2022-ben is jelen van életünkben”.

A megemlékezésen jelen volt Mariia Siemak, ukrán-roma háborús túlélő unokájával, akivel hónapokkal ezelőtt menekültek Budapestre a háború elől. Emlékező beszédében elmondta, három éves volt, amikor a háború kitört és a mai napig tisztán emlékszik rá, amikor az édesanyjának bujtatnia kellett őt és családjukat, mert szedték össze a romákat a településükön és ma Ukrajnában ugyanolyan pusztítás megy végbe, mint a II. világháború alatt. Zárszóként hozzátette, Ő nem akar mást csak békét.

A megemlékező beszédek után az egyes egyházak képviseletében Nemeshegyi – Horvát György, a Hatvani Baptista Gyülekezet lelkipásztora, Erdélyi Csaba Rákospalotai Evangélikus lelkész, Dr. Váradi Endre a Baptista teológiai akadémia főiskolai docense, Király Márk, a Hit gyülekezete Országos Roma Misszió szóvivője és lelkésze, valamint Dr. Verő Tamás, a Frankel Leó utcai zsinagóga főrabbija mondták el gondolataikat az emléknaphoz kapcsolódóan és imáikat vallásaik szerint.

A közös megemlékezés jelképe annak, hogy egyöntetűen el kell utasítanunk a rasszizmust, az antiszemitizmust és a bármilyen nemű megkülönböztetést, mert együtt kell figyelmeztessük a jelent és az utókort: soha többé! Emlékezni és emlékeztetni kell az emberiséget arra, hogy zsidókat, romákat kizárólag faji alapon zárták haláltáborokba, vetették orvosi kísérletek alá, és ipari módszerekkel gyilkoltak meg százezreket és milliókat.