Phiren Amenca

Hungarian press – Roma Genocide Initiative 2014

Photo reports about the Roma Genocide Remembrance Event in Krakow and Birkenau

TernYpe – International Roma Youth Network and its partners gathered 1.000 young Roma and non-Roma from all over Europe around August 2nd 2014, marking the 70th anniversary of the Remembrance Day of the Roma Genocide. Over 70 workshops and special activities took place from July 30 till August 3 in Krakow and Auschwitz-Birkenau Memorial and Museum, Poland. Their participants came to learn about the Roma Genocide, to meet with survivors, to learn and discuss about human rights, antigypsyism and empowerment strategies.

http://www.romnet.hu/english/2014/08/07/photo_reports_about_the_roma_genocide_remembrance_event_in_krakow_and_birkenau

 

Civil organisations commemorate Roma Holocaust with 5-day series of events

By MTI

Civil organisations have held Europe’s biggest series of events marking the 70th anniversary of the Roma Holocaust in Cracow and Auschwitz-Birkenau, Poland, the organisers said in a statement on Sunday.

http://www.politics.hu/20140803/civil-organisations-commemorate-roma-holocaust-with-5-day-series-of-events/

 

Szakmai állásfoglalásokkal zárult az európai ifjúsági roma holokauszt megemlékezés

Európa legnagyobb ifjúsági roma holokauszt rendezvénysorozatára került sor a Phiren Amenca Nemzetközi Hálózat és a ternYpe – Nemzetközi Ifjúsági Hálózat szervezésében a roma népirtás 70. évfordulója alkalmából Krakkóban és Auschwitz-Birkenauban 2014. július 30. és augusztus 3. között.

http://www.romnet.hu/hirek/2014/08/04/szakmai_allasfoglalasokkal_zarult_az_europai_ifjusagi_roma_holokauszt_megemlekezes-sorozat

 

Roma holokauszt – Több mint száz fiatal indult útnak Budapestről

By MTI

Több mint száz, többségében roma fiatal indult útnak szerda reggel Budapestről Lengyelországba a roma holokauszt 70. évfordulója alkalmából tartandó, civilek által szervezett nemzetközi ifjúsági megemlékezésre.

http://nepszava.hu/cikk/1028795-roma-holokauszt—tobb-mint-szaz-fiatal-indult-utnak-budapestrol

 

Ez volt a holokauszt világnapok eddig legnagyobb rendezvénye

By MTI

Auschwitz-Birkenauban a roma holokauszt áldozatairól emlékeztek meg szombaton, 25 országból több mint ezer vendég érkezett.

http://hvg.hu/vilag/20140802_Ez_volt_a_holokauszt_vilagnapok_eddig_leg

 

Dik I na bistar – Megkezdődött az európai roma fiatalok megemlékezés-sorozata

Megkezdődött a Budapestről irányított Phiren Amenca (Járj velünk!) Nemzetközi Hálózat és a ternYpe – Nemzetközi Ifjúsági Hálózat szervezésében megvalósuló, Európa legnagyobb ifjúsági roma holokauszt megemlékezés-sorozata. A tematikus rendezvénysorozat egy budapesti találkozóval vette kezdetét, amelynek keretében a cigány fiatalok workshopok és előadások során képet kaptak a roma népirtás, a holokauszt, az emberi jogok oktatásával és aktivizmussal kapcsolatban. A résztvevők kifejthették álláspontjukat és meglátásukat az idegengyűlölettel, a rasszizmussal és a diszkriminációval összefüggésben, illetve személyes tapasztalataik alapján interaktív, szituációs gyakorlatokkal példázták ennek elkerülési, megoldási és megszüntetési lehetőségeit.

http://www.romnet.hu/hirek/2014/07/29/dik_i_na_bistar_8211_megkezdodott_az_europai_roma_fiatalok_megemlekezes-sorozata

 

Az utolsó generáció az emlékek őrzője

By Fülep Bálint

Csukd be a szemed! Képzeld el, hogy cigány vagy. Vagy zsidó. Vagy meleg. Piréz… Képzeld el, hogy betuszkollak egy vagonba és 4 napig utaztatlak. Képzeld el, hogy az utolsó emléked az, hogy hallod a puffanást. 70 éve volt a Roma Holokauszt.

https://europa.eu/youth/hu/article/az-utols%C3%B3-gener%C3%A1ci%C3%B3-az-eml%C3%A9kek-%C5%91rz%C5%91je_hu

 

A roma holokauszt tekintetei

By Neményi Márton

Krakkóban vagyunk a roma holokausztra emlékező konferencián ezerszerte Európából érkezett cigány társaságában. Van köztük öt különleges vendég is: a túlélők, akik a fiataloknak mesélnek a munkatáborokról. Megmutatjuk, milyen tekintettel teszik mindezt.

http://www.hir24.hu/belfold/2014/08/01/a-roma-holokauszt-tekintetei/

 

Nem Isten tette, hanem emberek!

By Borbély Zsuzsa

Egyetlen oka van, hogy Rita Prigmore egyáltalán megszülethetett; mikor a Gestapo kényszerabortuszra vitte az édesanyját, kiderült, hogy ikerterhességről van szó. A würzbergi klinikán dolgozó Werner Heyde professzornak kísérleteihez ikrekre volt szüksége, így az édesanyával aláírattak egy nyilatkozatot, hogy születendő gyerekeit kísérleti célokra ajánlja fel.

http://nol.hu/kultura/nem-isten-tette-hanem-emberek-1481773

 

Útra kelt a roma zarándokcsoport Birkenauba

Dik I na bistar – Nézd és ne feledd!” Ezen jelszó alatt zarándokol Európa 20 országából ezer cigány fiatal Auschwitz-Birkenauba, hogy a roma holokauszt 70. évfordulójának tiszteletére fejet hajtson a vészkorszakban ipari módszerekkel és kegyetlen kínzásokkal meggyilkolt embertársaikra. Megemlékezésünk tiszteletadás a múlt előtt, a közös jövő érdekében, példát mutatva a jelennek is.

http://www.romnet.hu/hirek/2014/07/31/utra_kelt_a_roma_zarandokcsoport_birkenauba