Phiren Amenca

Nemzetközi Roma Holokauszt Megemlékezés – sajókazai diákok beszámolói

Krakko31

Bogdán Klaudia

Én a dr. Ámbédkar iskolába járok. Egy napon kaptam egy felszólítást, hogy kimehetek Lengyelországba kirándulni!!

Hát elég sokat gondolkoztam rajta, hogy menjek-e vagy ne. Végül arra a döntésre jutottam, hogy elmegyek, mert lehet, több ilyen alkalmam már nem lesz. Amikor elmentem, az út elég hosszú volt odáig. De megérte elmenni, mert sok érdekes dolgot láttam. Első nap még csak a szobákba rendeztek be minket párokba. A második nap elmentünk várost nézni, de nagyon izgalmas volt a szállodában, mert sok emberrel ismerkedtünk meg. Voltak, akik magyarok és akik nem magyarok voltak.

De volt egy rossz nap is, amikor elmentünk, ahol a zsidókat kivégezték. Igaz egy kicsit rossz is volt ott lenni, ahol tudtam, hogy több ezer asszonyt, gyereket és férfit öltek meg ártatlanul. Nem sokkal később elmentünk egy múzeumba, ahol ezeknek az embereknek a különböző dolgait lehetett látni, pl. cipő, bőröndök, ruhák, kisgyerekcipők. Ezen a napon úgy éreztem magam, mintha én lennék az ő helyzetükben.

Én nagyon jól éreztem magam az alatt az egy hét alatt. És ha lehetne, elmennék még sok más ilyen helyre is. Ahol tanulhatok és jól is érezhetem magam egyben.

 

Drótos Richárd

Az egész Sajókazáról indult, itt az Ámbédkarba aludtunk, aztán felmentünk Budapestre vonattal, megérkeztünk egy hotelbe, aztán kajáltunk, és elmentünk egy kicsit sétálni. Egy-két napot ott aludtunk, aztán reggel busszal kb. 7-8 órás volt az út. Aludtunk meg beszélgettünk, megérkeztünk Lengyelországba, aztán elindultunk a hotelhoz, lepakoltunk, aztán elmentünk egyből wifit keresni. Másnap elmentünk workshopokra, nekünk volt workshop a játszótéren is. Voltunk Birkenauban, ahol kivégezték a cigányokat és a zsidókat, elmentünk Auschwitzba, ahol voltak az égetők, meg a gázkamra, meg a kivégzőfal. Ez nagyon rossz élmény volt, de egyben jó is, mert nem mindenki jut el ilyen helyekre. Meg amúgy volt Auschwitzban nagyon sok haj, szemüveg, táskák, edények, meg műlábak, meg sok minden más. Voltunk bulizgatni, elmentünk jó sok koncertre, táncoltunk. Bandi bácsi elmesélte az életét, de amúgy ő volt az egyik túlélő Magyarországon.

 

Robóczki Erik

Elindultunk Sajókazáról a sulitól Budapestre. Budapestről pedig már másnap indultunk Lengyelországba. Fölmentünk Budapestre, megérkeztünk a délelőtt folyamán. Voltak különféle foglalkozások a Bálint Házban. És elmentünk a szállásra este.

Reggel felkeltünk és indulás volt Krakkóba busszal. Hosszú volt az út Krakkó felé. Miután megérkeztünk, elmentünk a szállásra. Minden nap voltak különféle workshopok, oda minden nap elmentünk. Találkoztunk túlélőkkel, magyar túlélővel, Bandi bácsival. Voltunk koncerteken esténként és várost nézni. Pár nap elteltével elmentünk Birkenauba, a haláltáborba és Auschwitzba. Nagyon megrázó és nagy traumát okozó ez a látvány.

Én nagyon jól éreztem magam. Még nem voltam Lengyelországba, de most eljutottam. Jókat buliztunk esténként. A város nagyon szép, talán az tetszett legjobban a programok között. Megismerkedtem emberekkel, jó barátságok alakultak ki.

De végeredménybe nagyon örülök, hogy elmentem Lengyelországba, sokat tanultam ott kint és nagyon tetszett az egész.

 

Rusznyák Agusztín

Szerdai napon elmentünk Lengyelországba Sajókazáról vonattal és busszal. Pesten voltunk a többi csoporttal. Megismerkedtünk. És busszal utaztunk Pestről Lengyelországba. 7-8 órás volt az út oda. Krakkóban Bandi bácsi elmesélte az egész történetet, amikor ott volt és túlélte ezt a szörnyű életet.  Birkenauban akasztották fel a zsidókat és a cigányokat Auschwitzban. Workshopoztunk, és esténként jókat buliztunk Alexékkal. Ahol a cigányok és a zsidók éltek, be lehetett nézni az épületekbe, és ott láttunk szemüvegeket, hajakat, táskákat, edényeket. És voltak gázkamrák, égetőkamrák, abba égették el a cigányokat. A játszótéren akrobatikáztunk, nagyokat nevetgéltünk. És voltunk koncerten és táncoltunk, elmentünk a játszótérre, akrobatikáztunk.