Phiren Amenca

“Roma fiatalok szerepvállalása Európában: Kihívások, szükségletek, lehetőségek” – Kutatási eredmények

Az RGDTS és a Phiren Amenca örömmel osztja meg a „Roma fiatalok szerpvállalása Európában: kihívások, szükségletek és lehetőségek” elnevezésű hiánypótló kutatásának eredményeit a roma fiatalok helyzetével kapcsolatban az Európai Unióban.

A kutatás három külön kiadványban jelent meg: (1) a roma fiatalok kilátásai, (2) az ifjúsági és (pro)roma civil szervezetek nézőpontjai és (3) a fókuszcsoportok eredményei. Mindegyik konkrét ajánlásokat tartalmaz a kérdőívek és a kutatás részeként elkészült interjúk eredményei alapján.

Az első riport Roma fiatalok kilátásai – egy online kérdőív eredményeit összegzi, amit 290 az Európai Unió tagországaiban élő fiatal romával (aktivisták és nem aktivisták, önkéntesek és diákok 15 és 35 év között) vettünk fel.A második jelentésIfjúsági és (pro)roma civil szervezetek nézőpontjai – egy online kérdőív eredményeit mutatja be, amit 33 olyan ifjúsági és (pro)roma civil társadalmi szervezettől gyűjtöttünk össze, amelyek roma ifjúsági ügyekkel, a roma fiatalok érdekében vagy roma fiatalokkal dolgoznak, tevékenykednek. A felmérésben részt vehettek az uniós, nemzeti vagy helyi szinten működő ifjúsági hálózatok, ifjúsági és roma ifjúsági civil szervezetek.

A jelentés célja, hogy hozzájáruljon a roma fiatalok nemzeti és európai szintű civil és politikai életben való részvételének szélesebb körű megvitatásához a roma fiatalok és a roma fiatalokkal foglalkozó, pro-Roma (fiatalok által vezetett) civil szervezetek szemszögéből.A harmadik jelentés az EU-ban és az EU-n kívüli országokban végzett fókuszcsoportok eredményeit mutatja be, a következő országokból: Románia, Bulgária, Spanyolország, Magyarország, Szlovákia, Albánia, Koszovó, Szerbia, Észak-Macedónia, Montenegró, Ukrajna.

Ez a jelentés – Fókuszcsoportok fiatal romákkal – egy rövid vitaindítóval kezdődik a részvétel különböző értelmezéseiről. A lebonyolított fókuszcsoportok alapján négy fő témakör, fejezet alakult ki:

Az első téma a részvétel jelentésére és funkcióira vonatkozik, ahogyan azt a roma fiatalok értelmezik. A második a részvétel különböző formái között tesz különbséget. A harmadik fejezetben a válaszadók azt fejezték ki, hogy a részvétel gondolata hogyan segíti elő a roma fiatalok szerepvállalását és kezdeményező kézségét a roma és ifjúsági ügyekben, míg az utolsó téma a részvétel gyakorlati megnyilvánulásait mutatja, ahogyan azt a roma fiatalok megtapasztalták.Ez a kutatás a Roma Youth Voices projekt részeként valósult meg, amelyet a Phiren Amenca koordinált, és az Európai Bizottság Igazságügyi Főigazgatóságának Jogok, Egyenlőség és Állampolgárság Programja finanszírozott.

A kutatás magyarra fordítását a Terno Glaso projekt biztosította, amelyet az RGDTS koordinált és az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége finanszírozott.

A kiadvány tartalma kizárólag a szerzők véleményét tükrözi, és a Phiren Amenca kizárólagos felelőssége. Sem az Európai Bizottság, sem Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége nem vállal felelősséget a benne található információkért és azok esetleges felhasználásáért.