Phiren Amenca

“Sometimes we need to get out from our everyday lives in order to get a better sight for it.”

[English below]

Kedves Olvasó! 
A nevem Horváth Dániel és mikorta ezen sorokat írom, 29 éves vagyok és épp Portugáliában élek, mert jelentkeztem egy itteni önkéntes munkára. Bár már rég szerettem volna egy ehhez hasonló dologban részt venni, számomra most érkezett el az idő hozzá. 

Azért jelentkeztem erre a feladatra, mert szerettem volna tapasztalatot szerezni, fejlődni és nem utolsó sorban más perspektívából rálátni a világra, mint ahogyan azt a magyar valóság és a kieső vidéki élet buborékjában tettem nap mint nap. 

És neked is azt tudom mondani, hogy ha hasonlóan szeretnél tapasztalatokat szerezni, új kihívások elé állítani magad, kiesni a közegedből és olyan tapasztalatokat szerezni, amiket később kamatoztathatsz életed során, akkor ha elég felkészültnek érzed magad, akkor feltétlenül vágj bele!

Én még nagyon az elején vagyok a dolognak, és a munkámat is a levél írásától számítva három nap múlva kezdem, de amíg volt alkalmam megismerni az itteni emberek mentalitását és kultúráját, ha csak felszínesen is, már így is úgy érzem, hogy tanultam valamit nem csak a külvilágról, de magamról is, ahogy az új környezet és az új közösséggel való interakció olyan tulajdonságaimat is felszínre hozta, amelyekről eddig csak sejtésem lehetett vagy talán még az se volt. Magyarán szólva, a hirtelen nagy váltás és az új környezethez és feladatokhoz való alkalmazkodás segít kiaknázni azokat a tulajdonságokat amik az emberben ott szunnyadnak, és hasznosak is, de talán csak élethelyzetből, vagy tapasztalatlanságból még nem bújtak elő. 

Tehát mégha nem is tervezed, hogy a szociális szférában dolgozol tovább mindenképp érdekes lehet és a jövődre, az abilitásaidra és az életedre nézve jövedelmező, hogy részt veszel egy ilyen projektben. Néha kicsit ki kell szakadni a normális életünkből, hogy jobban ráláthassunk. Üdvözletem!

Dear Reader!
When I am writing these lines, I am twenty-nine years old and I am in Portugal because I signed up to voluntary work here via Erasmus plus. However I wanted to do this for years, for me, now have the conditions and the possibilities to do so.

I signed up this program, because I want to get experience, progress and least but not last, seeing the world from another perspective like I used to do in the distant bubble of the hungarian rural day by day.

Also for you, I can say, if you want to gain experience, stand against new challenges or just get out from your enviroment and get skills which you can use in your future life, and you are ready, let’s go!

Now I am at the beginning of the program, and I had not been started my work, but the small amount of time since I am here and I had been able to know the locals mentality and culture, I have already feel I have learnt something new, not just about the world but about myself as well. Because the enviroment change, the interaction with the new people and the new aspects of life had shown more from my sides, and it helps to enforce good attributes which are in me, just had not a chance to bring to the surface.

So if you do not plan to work in the social sphere, it would be an interesting and exciting experience and profitable into the account of your life, abilities and your career.

Sometimes we need to get out from our everyday lives in order to get a better sight for it. Greetings!