Phiren Amenca

Küzdelem a vallási és különböző sérülékeny kisebbségi csoportokkal szembeni online gyűlöletbeszéd ellen

Ez a tanulmánykötet a “Küzdelem a vallási és különböző sérülékeny kisebbségi csoportokkal szembeni online gyűlöletbeszéd ellen” projekt keretében jött létre, és ennek a programnak egy fontos eredménye.

A projekt magyarországi vallási és civil szervezetek közös tevékenysége, amelynek célja az online gyűlölet- és gyűlöletkeltő beszéd elleni küzdelem, valamint párbeszéd és érdekérvényesítés szorgalmazása a gyűlöletkeltő beszéd romboló hatásának minél szélesebb körben történő megismertetése érdekében.

A 2020 végén alakult koalíció tagjai a következő szervezetek, egyházak: RGDTS (civil szervezet), Magyarországi Muszlimok Egyháza (muzulmán közösség), Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesülete (vallásközi együttműködés), Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség (reform zsidó közösség), Dr. Ámbedkár Iskola (roma buddhista közösség), és EszterHáz Egyesület (zsidó kulturális szervezet).

A részt vevő szervezetek sikeres felvilágosítást folytattak az online gyűlöletbeszéddel kapcsolatban a vallási és etnikai kisebbségi csoportok körében, és eszközöket biztosítottak az érdekvédelmi csoportoknak, hogy hatékony módon reagálhassanak a gyűlöletbeszédre.

Örömünkre szolgál ennek a tanulmánykötetnek a bemutatása, amely csokorba gyűjti a részt vevő, és a téma iránt elkötelezett egyének és szervezetek által levont tanulságokat; továbbá támogatja a gyűlöletbeszéd fogalmának kiterjesztését a szigorúan jogi definíción túl az online sértő beszédre is, hiszen az gyorsan átterjedhet a fizikai élet valóságába, amennyiben nem fékezik azt meg időben. A szerzők ennek a témának a különböző oldalait vizsgálják írásaikban.