Phiren Amenca

FELHÍVÁS NEMZETI KOALÍCIÓS PARTNEREK RÉSZÉRE – ROMA CIVIL MONITOR 2021-2025

Roma és pro-roma civil szervezetek jelentkezését várjuk konzorciumunkba, amelynek elsődleges feladata a Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia 2030 nyomon követése, felülvizsgálata és értékelése lesz.

A 2017-2020-as Roma Civil Monitor folytatásaként, „A romák egyenlőségének, valamint társadalmi befogadásának és részvételének előmozdítását célzó új uniós stratégiai keret” (EU keretstratégia) 2020. október 7-ei elfogadását követően az Európai Bizottság elindította Roma Civil Monitor (RCM) programját a 2021-2025-ös időszakra is. A program célja ez alkalommal is 90 roma és pro-Roma civil szervezet bevonása 26 EU tagországból (Málta nem vesz részt a programban), hogy a nemzeti roma stratégiákat és egyéb nemzeti roma programokat, irányelveket monitoringozzák.

A program továbbá lehetőséget biztosít, hogy a konzorcium tagjai párbeszédet, együttműködést alakítsanak ki döntéshozókkal.

Az RGDTS-nek, mint a Roma Civil Monitor 2021-2025 magyarországi koordinátorának 7-8 szervezetből álló konzorciumot kell felállítania, majd a szervezetekkel olyan programokat kell megvalósítaniuk, amelyek révén kapacitásaikat az alábbi területeken erősíthetik:

– a hatóságok programjainak és intézkedéseinek kritikus étékelése abból a szempontból, hogy azok biztosítanak-e részvételt és hozzáférést a romáknak helyi, regionális és nemzeti szinten, illetve azok mennyire hatékonyak, eredményesek;

– szakpolitikák értékelése abból a szempontból, hogy a romák részt vesznek-e azok tervezésében, végrehajtásában és nyomon követésében.

A koalíció tagjainak lehetőségük lesz bekapcsolódni az alábbi tevékenységekbe az elkövetkezendő 3 évben:

– nemzeti monitoring jelentések kidolgozása,

– transznacionális tematikus jelentések kidolgozása,

– nemzeti fenntartható együttműködési tervek kidolgozása,

– transznacionális együttműködés és hálózatépítés más, az RCM-ben részt vevő civil szervezetekkel,

– az RCM által finanszírozott kis projekt kidolgozása és megvalósítása.

A konzorciumba való jelentkezés feltételei:

– bejegyzett civil szervezet, legalább két éves tapasztalattal (releváns az RCM szempontjából),

– igazolt tapasztalattal rendelkezik az alábbi tematikus területek legalább egyikében: oktatás, foglalkoztatás, egészségügy, lakhatás, szociális szolgáltatások, közösségszervezés, diszkriminációellenesség, cigányellenesség elleni küzdelem,

– együttműködési hajlandóság más (országos és európai) civil szervezetekkel.

A konzorciumban való részvétel anyagi kompenzációval nem jár, a program által biztosított támogatás a konzorcium találkozóira, esetleges programjaira, képzéseire és a riportok elkészítésére tervezett.

A jelentkezés menete: kérjük a kitöltött jelentkezési lapot 2022. január 12-ig elküldeni Herfort Mariettának a [email protected] email címre.

A jelentkezések elbírálása január végéig várható. További kérdés esetén a megadott email címen elérhetőek vagyunk.